Ποιοι επιχειρηματικοί κίνδυνοι αξιολογούνται
Στην ενότητα αυτή της παρουσιάζονται οι επιχειρηματικοί ασφαλίσιμοι κίνδυνοι της Επιχείρησης , που αναλύονται και αξιολογούνται κατά τη μελέτη.
Η διαδικασία περιλαμβάνει α) τον εντοπισμό β) την ανάλυση και αξιολόγηση γ) την ποσοτικοποίηση δ) την ιεράρχηση των κινδύνων σε πολύ, λίγο, καθόλου σημαντικούς, ανάλογα με τη δυνατότητα αντίδρασης της Επιχείρησης.
Κατά τη μελέτη αναλύονται τρεις διαφορετικές ομάδες κινδύνων:
Α. Κίνδυνοι εμπράγματης περιουσίας- εμπορευμάτων επιχείρησης
Εντοπίζονται με ακρίβεια οι οικονομικές επιπτώσεις των ασφαλίσιμων κινδύνων που απειλούν την εμπράγματη περιουσία της επιχείρησης, καθώς και η δυνατότητα αντίδρασης της επιχείρησης.
Ασφαλίσιμοι κίνδυνοι θεωρούνται π.χ αυτοί της πυρκαγιάς, σεισμού, πλημμύρας, έκρηξης, κεραυνού, τρομοκρατικές ενέργειες, κακόβουλες πράξεις τρίτων, φυσικών φαινομένων, κλοπή περιεχομένου κλπ.
Ως εμπράγματη περιουσία λογίζονται οι κτιριακές υποδομές και το περιεχόμενό τους, ο μηχανολογικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός, αυτοκίνητα και μηχανήματα, πρώτες ύλες, εμπορεύματα κλπ.
Β. Κίνδυνοι Αστικών Ευθυνών
Οι κίνδυνοι αστικών ευθυνών συνιστούν τους πλέον περίπλοκους, στην ανάλυση και αξιολόγησή τους, ασφαλίσιμους κινδύνους. Και αυτό γιατί αφενός, παρουσιάζει εξαιρετική δυσχέρεια η ποσοτικοποίησή τους και επομένως και η ιεράρχησή τους. Οι μεθοδολογίες αξιολόγησης αστικών ευθυνών της IRMC παρέχουν την βέλτιστη δυνατή ποσοτικοποίηση και εδράζονται στην κατάρτισή μας στην ασφαλιστική τεχνική και πρακτική.
Αφ΄ετέρου, όσον αφορά τη διαχείριση του κινδύνου με τη μεταφορά του στην ιδιωτική ασφάλιση, η επιλογή του βέλτιστου προγράμματος που καλύπτει τις μοναδικές ανάγκες της επιχείρησης απαιτεί και γνώση της νομοθεσίας που διέπει το κάθε είδος αστικής ευθύνης.
Στην μελέτη αξιολογούνται και αναλύονται:
- Γενική Αστική Ευθύνη από τη χρήση της επαγγελματικής έδρας
- Εργοδοτική Αστική Ευθύνη
- Αστική ευθύνη προϊόντος ή ευθύνη παρέχοντος υπηρεσίες
- Αστική ευθύνη στελεχών διοίκησης και διοικητικού συμβουλίου
- Περιβαλλοντική αστική ευθύνη
- Ειδικότερες επαγγελματικές αστικές ευθύνες όπως του κατασκευαστή έργων, του Συμβούλου Επιχειρήσεων, εταιρειών πληροφορικής, διοργανωτών εκδηλώσεων κλπ
Γ. Κίνδυνοι χρηματικών απωλειών
Εξετάζονται και αξιολογούνται οι παρακάτω κίνδυνοι, οι οποίοι αν επέλθουν έχουν σαν αποτέλεσμα χρηματικές απώλειες για την επιχείρηση:
- Διακοπή εργασιών και απώλεια κερδών συνεπεία επέλευσης ασφαλίσιμων κινδύνων.
- Ασφάλιση συνεταίρων – Πλάνο συνέχειας της επιχείρησης
- Πιστωτικός κίνδυνος, το ενδεχόμενο οι επί πιστώσει πελάτες της επιχείρησης να μην αποδίδουν τα οφειλόμενα, είτε επειδή έχουν κηρυχθεί σε πτώχευση, είτε λόγω οικονομικών δυσχερειών εν γένει.
- Κίνδυνος καταστροφής των μεταφερόμενων εμπορευμάτων
- Κίνδυνος κλοπής σε περιπτώσεις μεταφοράς χρημάτων
- Χρηματικές απώλειες που προκύπτουν σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης (hacking). Τέτοιες είναι διοικητικά πρόστιμα, αποζημιώσεις φυσικών προσώπων, διακοπή εργασιών, λύτρα στους κυβερνο εγκληματίες, έξοδα αποκατάστασης συστημάτων, νομικά έξοδα, έξοδα ειδικών συμβούλων διαχείρισης κρίσης.
Δ. Ειδικές Επαγγελματικές Αστικές Ευθύνες
Εξετάζονται και αξιολογούνται τυχόν ειδικές αστικές ευθύνες που έχει η επιχείρηση λόγω της εξειδικευμένης δραστηριοποίησής της και οι οποίες αποτελούν ασφαλίσιμο κίνδυνο, δηλαδή καλύπτονται από εξειδικευμένα προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης. Ενδεικτικά:
- Αστική Ευθύνη Συμβούλων Επιχειρήσεων
- Αστική Ευθύνη Δικηγορικών Εταιρειών
- Αστική Ευθύνη Εταιρειών Επικοινωνίας και Διαφήμισης
- Αστική Ευθύνη Εταιρειών Πληροφορικής
- Αστική Ευθύνη Ελεγκτικών εταιρειών και Ορκωτών Λογιστών
- Αστική Ευθύνη Κλινικών Δοκιμών
- Αστική Ευθύνη βιομηχανιών Φαρμάκου